Skip to main content

Kurumsal Facebook hesabınız yok mu?


Yazar: Ercan ATAY
21/02/2015
Yorum Sayısı: 0

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook’ta kurumsal hesap açmanızı gerektiren 10 maddeyi sıraladık. İşte neden kurumsal Facebook hesabı açmanız gerekiyor?


1 milyar üye sayısına doğru hızlı adımlarla ilerleyen Facebook üye doygunluğuna ulaştı sayılır. Artık herkesin bir Facebok hesabı mevcut. Ulaşmak istediğiniz hemen herkese Facebook üzerinden ulaşıyor ve arkadaş oluyorsunuz. Peki mevcut Facebook profilinizin kurumsal alanda yarattığı fayda ve zararlarının farkında mısınız?

Bu yazımda mutlak suretle kurumsal Facebook hesabının neden zorunlu hale geldiğininden bahsedeceğim. Hatta 3’üncü bir Facebook (Diğer sosyal ağlar içinde geçerli) gerekliliğinden bahsedeceğim.

İnsanlar duygu ve düşüncelerini artık sosyal ağlarda paylaşmaktan çekinmeyecek hale geldiler. Yer bildirimi, özçekimler, yemekler ve eğlence hayatı. Hepsi sosyal ağlar üzerinden paylaşılıyor. Fakat bazen istem dışı paylaşmış olduklarımız ilerde iş hayatında bize zora sokabilecektir. Bu nedenle aşağıdaki maddelere dikkat etmenizde fayda var.

1. (Kariyer.net, Yenibiris.com, Secretcv.com, Eleman.net) IK sitelerinde Kurumsal sosyal ağların kullanımı

Mutlak suretle kesinlikle ve kesinlikle şahsi Facebook hesabınızı bu tür sitelere yazmamanızı öneriyorum. Artık IK sitelerinde sosyal ağ alanları mevcut. O alanlar doldurulabiliyor. Eğer oraya yazdığınız bir Facebook veya sosyal ağda ideolojiniz ile ilgili iletiler, düşünceleriniz ile ilgili bazı yazılar çok göze çarparsa sizi işe alımda çok zor bir süreç başlıyacak demektir. Hatta hiç mülakata çağrılmadığınızı göreceksiniz. Artık insan kaynakları yetkilileri sosyal ağlardan kişilik envanteri çıkarıyorlar.

2. Normal Facebook hesabınız gizli, kurumsal hesabınız aramaya açık olsun

Normal kullandığınız Facebook hesabını aramaya, arama sonuçlarında göstermemeye çalışın. Mutlak suretle kapatmanızı öneriyorum. Bunun yerine açmış olduğunuz kurumsal hesabı açabilirsiniz. Bu sayede iş hayatındaki yöneticiler ve firmalar sizi Facebook arama sorgularında ararken bulamıyacaklardır.

3. Zaman tünelinin geçmiş gönderilerini sınırlayın

1 sene önce çok saçma gelen bazı şeyler yapmış olabilirsiniz. Fakat 1 sene içinde edinmiş olduğunuz tecrübe ve birikimler onları çoktan geride bırakmıştır. Bu anlamda mutlak suretle kimse sizin zaman tünelinizdeki felan senede ne yapmışı görmemeli. Sadece izin verdikleriniz görmeli. özel liste oluşturun.

4. Profil resmi, Resimler ve profil hakkında bölümü

Kurumsal hesaptaki profil resminize hayvan veya başka bir obje koymayın. Bu firmanın sizin özgüveninizin eksikliği hakkında soru işaretleri doğurmasına sebep olabilir. Bunun yerine düzgün bir profil resmi ve fotoğraflar daha uygun olacaktır.

5. Paylaştığınız iletiler

Kurumsal facebook ve diğer sosyal ağ hesaplarınızda kesinlikle nötr iletiler paylaşmanız gerekiyor. Hiç bir kesimi, mevkiyi, kitleyi ve ırk ile ilgili öven veya aşağılayan iletilerden kaçınmanızı öneriyorum. Bir yeri yüceltip diğer yeri itin dibine sokan iletiler kesinlikle başınızı ağrıtacaktır. Bu yüzden bu iletiler ne kurumsal ne de şahsi hesabınızda olmamalı!

6. İşverenin görüşleri değişebilir

Ticari hayatta her şey değişebilir. Adı üstünde ticari ve menfaat üzerine kurulu bu iş hayatlarında kurumsal firmaların görüşleri zaman zaman değişebilir. Değiştiği için profilinizi inceleyen firmalar ve kurumsal kişiler sizi mülakata çağırmakta akıllarında soru işaretleri doğurup zorlanacaktır. Mutlak suretle iş ararken veya çalışırken her zaman tüm kesime ayak uydurmanız gerekmektedir.

7. İdeolojik iletiler sahte hesaba

Eğer genede bu tür iletileri paylaşmak istiyorsanız o zaman yapmanız gereken hiç bir şekilde sizin bilgilerinizi içermeyen bir Facebook hesabı. (Veya diğer sosyal ağlar). Hiç bir resminizi, konumunuzu, Ip’nizi dahi paylaşmamanızı öneriyorum. Bu anlamda iletiler VPN kanalı üzerinden paylaşılması daha sağlıklı olacaktır.

8. İş ararken Facebok hesabı yardımcı olur 

Kurumsal Facebook hesabınızı Linkedin gibi kullanabilirsiniz. Arkadaş listeniz kariyer yapmak istediğiniz sektör temsilcileri, ceo’lar, müdürler, yöneticiler gibi seçkin bir üst kitle olursa yeteneklerinizi daha kolay bir şekilde sergileyebilirsiniz. Seminer, konferans, toplantı ve fuar gibi çeşitli etkinliklere katılıp mutlaka fotoğraf çektirip kurumsal sosyal hesaplarınıza açıklamaları ile beraber koymanızı öneriyorum. Projeleriniz varsa onları eklemeyi ve paylaşmanızı öneririm.

9. Duygusal ve anın getirdiği reaksiyonlardan uzak bir kurumsal hesap

Toplumda çeşitli reaksiyonlar doğurabilir. Evet bunlara kayıtsız kalmamanız gerekiyor. Fakat kurumsal hesapta maalesef bunlara yer vermemenizi öneririm. Bunun yerine şahsi ve sahte hesabınızda ver veriştirebilirsiniz. Ama mutlak suretle gündemden uzak genel bir hesap olmalı. Gündem mutlaka şahsi ve sahte hesap üzerinden ilerlemelidir.

10. Aşk, ilişki ve bu tür şeyler kurumsal hesapta olmamalı

Gene aynı şekilde duygusal ilişkilerinize ait bilgi ve paylaşımlar kurumsal Facebok hesabınızda geçmemeli. Sadece bilgi anlamında hakkında bölümü “Evli, Şununla ilişkisi var” şeklinde yazı geçebilir. Bunun dışında beraber çektiğiniz fotoğraf ve videolar olmamalı. Adı üstünde bu bir üst kimliğiniz olacaktır. Sizi üst mertebede lanse edecek bu hesap üzerinde paylaştığınız her ileti sizi global sektörde prestij anlamında değer kazandıracaktır.

Son olarak siz değilde başkası yukardaki saydıklarımdan bir tanesini sizin bir iletinize yorum yapmışsa veya beğenmişse mutlak suretle onları bir şekilde engellemeniz veya çıkarmanız gerekiyor. Kurumsal hesapta arkadaş listenizi gizlemeyide öneriyorum.

Bu konu hakkında sorularınızı cevaplayabilirim. Sizinde bu konu hakkında yorumlarınız varsa okumaktan hiç çekinmeyeceğim. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…


Bu yazı aynı zamanda editörü olduğumda Veteknoloji.com’da eş zamanlı yayınladım.

http://www.veteknoloji.com/haber/kurumsal-facebook-hesabiniz-yok-mu-76298.html
Bu yazı www.ercanatay.com sitesi tarafından yazılmıştır. İzinsiz kopyalanamaz.


Şu an buradasınız:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif & Danışmanlık

Danışmanlık ve projelerle ilgili
kendisine şuradan ulaşabilirsiniz.✌️