Bu yazımda kimsenin bilmediği veya çoğu kişinin yeni yeni bildiği bir özelliği SEO için nasıl efektif bir şekilde kullanabileceğinizi anlatacağım.
Chrome DevTools ile coğrafi konumunuzu nasıl aramaya göre değiştirirsiniz?
Bildiğiniz üzere Google, arama sonuçlarını daha iyi sunabilmek için kullanıcılardan konum bilgilerini paylaşmasını istemektedir. Bu konum bilgileri doğrultusunda, Google sunduğu hizmetleri sıralamasını değiştirerek kullanıcıya sunmaktadır. Örneğin Beykoz, Kavacık’ta bir çilingir arayan kişi ile İzmir, Bornova’da çilingir arayan kişinin karşılaştığı arama sonucu, harita sonuçları aynı olmamaktadır.
Bir çok dijital pazarlama uzmanı, seo uzmanı ve webmasterlar normalde reklam verirken veya seo yaparken özellikle yerel seo’da şehir ve semt sıkıntısı çekebilmektedir. Çoğu üçüncü parti siteler, vpn, Google reklam önizleme teşhisi gibi araçlar kullanmaktadır. Fakat artık bunlara gerek yoktur.
Google Chrome Sensors ile Tanışın
Google Chrome içerisinde yer alan Chrome DevTools (Geliştirici Aracı) ile herhangi bir enlem ve boylam bilgisi girerek, o enlem ve boylamdaki arama sonuçlarını görebilirsiniz.
Google Chrome Devtools Sensors
Nasıl yapılır?
Chromium tabanlı bir tarayıcı ile Google arama motoruna girin. (Google Chrome, Edge, Opera)
Komut Menüsünü açın Command+ Shift+ P(Mac) veya Control+ Shift+ P (Windows, Linux, Chrome OS) tuşlarına basın. Alternatif olarak Sağ tık > İncele > Çarpı solundaki alt alta 3 noktalı simgeye tıklayın > More Tools > Sensors
Komut MenüsüAlternatif Methot ile Sensors’a gitme
3. Komut menüsüne “sensors” yazın. Show Sensors’e tıklayıp Sensörleri göster seçeneği ile alt barda Sensorler listelenir. Geolocation kısmında “No Override” default varsayılan ayardır. Sıfırlamak için tekrar nooverride seçebilirsiniz. Eski dönmek için…
Sensors – Lokasyon Listesi
Örneğin yukarıda gördüğünüz gibi Tokyo’yu seçebilirsiniz. Şimdi bizi ilgilendiren kısıma gelelim.
Örneğin ben Bağcılar, hatta Bağcılar Demirkapı Mahallesi’ni eklemek istiyorum. Nasıl yapacağım?
Yukarıdaki şekilde gördüğünüz gibi “Custom Location” kısmına tıklıyorsunuz. veya “No Override” yazan yerin sağında Manage butonu oluyor ona tıklıyorsunuz.
Sensors Yönetme
Aşağıdaki gibi bir yönetim ekranı çıkacak. Buradan bizi ilgilendirenler örneklere bakıp anlamaktır.
Sensör Yönetim Şekili: Sensör Lokasyonlarını Görme
Şimdi İstanbul, Bağcılar, Demirkapı Mahallesi lokasyonu ile arama yapabilmek için bu lokasyona ait enlem boylam bilgilerini gireceğim. Hemen oradaki bir işletmeye, belediyeye veya direk mahalleye ait örnek bir lokasyon bilgisini Google maps ile alıyorum.
Add location butonuna tıkladım.
Lokasyon Aralığı – Bağcılar Demirkapı Mahallesi
Direk haritaya tıkladım ve bana sonuçları listeletti.
Demirkapı Mahallesi Genel Lokasyonu
Şimdi işaret ile listelediğim ve sarı highlight ile belirlediğim alanda enlem ve boylam bilgileri yer alıyor. Bu bilgileri Sensör Yönetim Şekili ekran görüntüsündeki Add Location kısmına giriyorum. Aşağıdaki gibi.
Örnek veri seti
Burada Time Zone ID önemli. Europe/Istanbul girdim. GMT+3 zaman setini belirttim. Sondaki tr_TR ise Türkiye’de Türkçe arama için belirttim. Türkiye’de ingilizce için en_TR yapabilirsiniz. İspanyolca için es_TR, arapça için ar_TR gibi çoğaltabilirsiniz.
Sonra eklediğim konumu tekrar konum listelenen ekranda görebilirim. Oradan seçiyorum.
Bağcılar Demirkapı
Seçince şu şekilde oluyor.
Lokasyon Seçildi.
Sonra Google arama motorunda en altta bulunan “Tam konumu kullan” linkine tıklıyoruz.
Tam konumu kullan
Tıkladığımda hemen konum güncellendi. Mahmutbey diye gösterdi. Belki işletme seçseydim daha değişik olabilirdi. Fark etmez. Genel mahallenin konumunu almıştım.
Konum güncellendi.
Sayfayı yeniledim ve artık o konumdayım.
AŞAĞIDA BEYKOZ KAVACIK’ta “EN YAKIN ÇİLİNGİR” aramasında çıkan 2 farklı sonuç ekranını sizlere sunuyorum.
BEYKOZ KAVACIK KONUMUNDA EN YAKIN ÇİLİNGİR SONUCUBAĞCILAR DEMİRKAPI MAHALLESİ EN YAKIN ÇİLİNGİR SONUCU
BU MAKALEYİ BEĞENDİYSENİZ YORUM YAPABİLİR, ARKADAŞLARINIZA PAYLAŞABİLİR VE BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.
Ercan bey, paylaşımınız için teşekkür ederim. Sensors ile ilgili bilgim vardı fakat bunu pratik olarak kullanılması hakkında detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Eklentisi çıkacak diyorlar doğru mu?
Çok faydalı bir paylaşım. Linkedin’deki paylaşımınızı gördüm. Google önizleme teşhisi’nden il sorununu çözüyorduk ama mahalleyi öğrenmemiz çok faydalı oldu.
Bilgilendirici yazı için teşekkürler
Rica ederim. Umarım faydalı olmuştur.
Ercan bey, paylaşımınız için teşekkür ederim. Sensors ile ilgili bilgim vardı fakat bunu pratik olarak kullanılması hakkında detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Eklentisi çıkacak diyorlar doğru mu?
Merhaba Cemil bey; rica ederim. duyum olarak gördüm. Fakat resmi dökümanlarda eklenti ile ilgili bir yazı yok. Eğer paylaşım olursa buradan duyururum.
Çok faydalı bir paylaşım. Linkedin’deki paylaşımınızı gördüm. Google önizleme teşhisi’nden il sorununu çözüyorduk ama mahalleyi öğrenmemiz çok faydalı oldu.
Rica ederim. Bunu çoğu kişi biliyordu. Fakat pratikte örnekleme yaparak anlatmak istedim. Umarım faydalı olmuştur.
Vay be, teşekkürler bu altın bilgi için
Ben sosyal medya yöneticiliği öğrencisiyim sizden öğreneceğim çok güzel şeyler olacak
Gerçekten süper bilgiler veriyorsunuz teşekkür ediyorum