Skip to main content

SEO’da Anahtar Kelime Stratejisi ve Yatırım Getirisi (ROI) Hakkında


Yazar: Ercan ATAY
07/04/2020
Yorum Sayısı: 0

SEO’da Anahtar Kelime Stratejisi ve Yatırım Getirisi (ROI) Hakkında

Bu yazımda, web siteniz için oluşturacağınız anahtar kelime stratejisi ile ilgili bilgileri yatırım getirisi (ROI) üzerinden aktaracağım. ROI, SEO’nun yatırım getirisini ifade eder. Kısaca “return on investment” olarak adlandırılan ROI, yatırdığınız kaynağın sonunda ne kadar kazanç elde ettiğinizi gösteren bir terimdir. Bu yazı, küçük ve orta ölçekli işletmelere yöneliktir.

Web Sitemde Neden Anahtar Kelime Stratejisi Uygulamalıyım?

Web siteniz ne kadar iyi olursa olsun ve sitenizin rakiplerinizle kıyaslandığında ne kadar yüksek SEO puanları (DA, PA) elde ettiğine bakılmaksızın, iyi bir anahtar kelime planı olmadıkça rakiplerinizin önüne geçemezsiniz. Ayrıca, sürdürülebilirlik açısından bu SEO değerlerini korumak için harcadığınız kaynakların geri dönüşü kısa vadede elde edilemeyeceği için mevcut projenizin uzun vadede devamlılığı sağlanamayabilir. İyi bir sitenin temeli her zaman sağlam bir anahtar kelime stratejisi üzerine kuruludur. Bu bağlamda, sizlere iyi bir anahtar kelime stratejisi oluşturmak için birkaç örnek üzerinden giderek, kendi anahtar kelime planınızı şekillendirebilmeniz için ipuçları sunacağım.

Anahtar Kelime Stratejimde Nelere Dikkat Etmeliyim?

ŞEKİL A: Arama Hacmi ile Anahtar Kelime SEO Zorluk Seviyesi İlişkisi Görseli — Copyright Ercan ATAY

Burada hazırladığım bir şema üzerinden anahtar kelime stratejisini ve planlamasını anlatacağım. Öncelikle anahtar kelimelerde aylık arama hacimleri ve her anahtar kelimenin arama motorlarındaki rekabet, yani SEO zorluk seviyeleri mevcuttur. Rekabet durumuna göre bu SEO zorluk seviyeleri yükselmekte veya düşmektedir. SEO zorluk seviyesi ne kadar düşükse, o kadar kolay bir şekilde o kelimede yükselebilirsiniz. Fakat bir kelimede SEO zorluk seviyesi düşükse, genellikle rekabet yoktur. Rekabet yoksa o kelimede yatırım getirisi düşük anlamına çoğu zaman gelebilir. Biz burada dikkat etmemiz gereken, hem SEO zorluk seviyesi çok yüksek olmayan ama arama hacmi de tatmin edici kelimeler üzerinden gitmektir.

Şekil A’da görüldüğü üzere, aylık yaklaşık 1000 arama hacmine sahip 10 anahtar kelime bulunmaktadır. Bu anahtar kelimeler, 10’dan 100’e kadar SEO zorluk seviyesine göre listelenmiştir. Yeşil renkte olan 10, en kolay ve düşük SEO zorluk seviyesine sahip anahtar kelimeleri gösterirken, 100’e doğru kırmızıya dönüşen renkler ise en yüksek SEO zorluk seviyesine ve en zor kelimelere işaret etmektedir.

Bir SEO planı hazırlarken ve belirli bir kelime üzerinde yatırım yaparken, SEO zorluk seviyesine bağlı olarak o kelimede ilk sayfada ve en üst sıralarda yer almak aylar sürebilir. Yatırım yapana kadar sürekli yeni oyuncuların da rekabete katıldığını unutmamak önemlidir. Bu durumu havuz problemine benzeyebiliriz: Havuzdan sürekli su boşalırken, diğer taraftan sürekli su akmaktadır.

Planlama yaparken aşağıdaki kriterlere dikkat etmeliyiz:

  1. Yatırım Getirisi için Anahtar Kelime Öbeği (Karışık Demografi)
  2. Bütçeniz (Düşük Bütçe Faktörü)
  3. Rekabet ve Rakipler (Devasa Hastaneler Grubu vs.)
  4. Sürdürülebilirlik (Sezonsal, Yaz, Kış, İlkbahar, Tatil)
  5. Erişebilirlik (Lokasyon, Çağrı Merkezi, Anlık İletişim vs.)

1. Yatırım Getirisi Anahtar Kelime Öbeği

Örnek Anahtar Kelime Öbeği: Saç Ekimi

Örnek olarak “saç ekimi” kelimesini ele alalım. Bu anahtar kelimenin arama hacmi oldukça büyük ve yabancı dilde “hair transplant” olarak da geçiyor. Türkiye ve dünya genelinde fark etmeksizin, burada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu belirtmeliyim. Anahtar kelime öbeğinizi doğrudan hedeflemek, hem bütçe hem de zaman kaybıyla sonuçlanabilir. Çünkü ana kök anahtar kelimelerin kitle ve demografik yapıları oldukça karışık ve kompleks bir yapıya sahiptir. Örneğin, sadece öğrenmek isteyen 10 yaşındaki bir çocuk, evde yemek yaparken merak edip arayan bir ev hanımı veya saçı olmasına rağmen arkadaşından duyup öğrenmek isteyen birisi de olabilir. Ancak, yatırım getirisini karşılayacak ziyaretçi kitlenizi çekmek için anahtar kelime öbeğinin alt kırılımlarını bilmek ve bunları test etmiş olmanız gerekmektedir. Yani, geniş kitleler yerine, hedef kitlenizle daha uyumlu ve dönüşüm oranı yüksek alt kırılımlara odaklanmanız, hem zaman hem de bütçe açısından daha verimli bir SEO çalışması gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

Özetle, SEO planlaması yaparken dikkate almanız gereken kriterler ve anahtar kelime öbeği seçiminde stratejik yaklaşım önemlidir. Bu sayede, yatırım getirinizi en üst düzeye çıkarmak ve rekabetçi ortamda başarılı olmak için daha etkili bir şekilde hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Öbeklerinde Alt Kırılımlar (Long-Tail Keywords)

Saç Ekimi ile ilgili uzun basamaklı anahtar kelimelere örnekler

Burada görebileceğiniz gibi, sizlere sıraladığım 5 maddelik çarpanları dikkate alarak, ana kök anahtar kelimelerden ziyade daha alt basamaklı fakat arama hacmi tatmin edici olan anahtar kelimelere yönelmemiz, kısa vadede yatırım getirisi ve sürdürülebilirlik açısından daha faydalı olacaktır. Maliyet ve zaman faktörlerini göz önünde bulundurarak, lokasyon erişilebilirliği de bilindiğinden ana kök anahtar kelimeler hem bütçemizi tüketecek hem de mevcut SEO çalışmasının sürdürülebilir olmasını engelleyecektir.

Arama hacimlerine şuralardan bakabilirsiniz:

  1. Google Ads Keywords Tools

Ben anahtar kelime hacimlerine Link-Assistant’ın SEO yazılımlarından olan Rank Tracker Enterprise sürümünü kullanıyorum. Bunun anlatımını şu yazımda anlatmıştım.

Google Ads’de İstanbul lokasyonunda “Saç Ekimi Fiyatları” kelimesine ilk konum reklamı

Örneğin saç ekimi anahtar kelimesinde Long-Tail-Keywords olarak alt kırılımlardan “Saç Ekimi Fiyatları” kelimesini Şekil A’daki D kelimesini varsayalım. Tekrar Şekil A’yı aşağı koyuyorum.

Şekil A

Buradaki D kelimesini “Saç Ekimi Fiyatları” olarak kabul edelim. Google Ads’ten arama hacmini kontrol ettik ve aylık arama hacminin 600 civarında olduğunu varsayıyoruz. Şimdi öncelikle bu kelimeye hemen yatırım yapmıyoruz. Web sitemizi site içi SEO, yani Onpage-SEO kurallarına göre optimize edip, kullanıcı deneyimi yüksek bir sayfa hazırladıktan sonra ilgili anahtar kelimede belirli bir süre Google Ads reklamı veriyoruz. Eğer örneğin sadece İstanbul’a hizmet veriyorsanız, Google Ads’de İstanbul’u seçmelisiniz. Buradaki temel mantık, ilgili anahtar kelime hacminden gelen ziyaretçilerden oluşan LEAD’lerin kalitesi ve yatırım getirisinin karşılayıp karşılamadığıdır. Yani kısaca, yatırdığınız para ile iş sonunda kazanç elde ediyor musunuz veya yeterli kazanç elde ediyor musunuz? Elde ettiğiniz kazanç sürdürülebilir mi yoksa sezonsal dediğimiz faktörler de var mı?

Örneğin “Saç Ekimi Fiyatları” kelimesinden 100 LEAD geldi. 1 ay boyunca yayında kaldı. İlk konum teklifi vererek tüm rakiplerinizden önde oldunuz. Sitenize örneğin 5000 tıklama geldi. Şimdi bu gelen LEAD’lere öncelikle bir ANAMNEZ puan skorlaması yapmanız gerekiyor. Yani gelen LEAD’lerin kalitesini ölçmeniz gerekiyor. Başka sektörlerde bu daha farklı olacaktır.

ANAMNEZ SKORLAMASI / HASTA PUANLAMASI / LEAD PUANLAMASI

Aşağıda örnek olması için Anamnez sorularını yazdım:

  1. Yaş — 20 Puan

Bunların toplamı 100 puan ediyor. 100 puanı alan LEAD yatırım getirisi yüksek, kapora alınabilir, hemen saç ekimi yapabilir aday olarak sıralanabilir. Gelen 100 lead içinde eğer 100 puana yakın lead çoksa, gün sonunda harcadığınız kaynak ile gelen lead dönüşümü hesap edilip ilgili anahtar kelimeye SEO yatırımı yapılıp yapılmayacağı karar verilecektir.

Bu yazımda sizlere örneklemeler yaparak anahtar kelime stratejisi ve yatırım getirisi hakkında bilgiler verdim. Paylaşmayı, yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayınız. Sağlıcakla kalın.



Şu an buradasınız:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif & Danışmanlık

Danışmanlık ve projelerle ilgili
kendisine şuradan ulaşabilirsiniz.✌️