Skip to main content

COVID-19 varken sağlık sektörü dijital pazarlama yapmalı mı?


Yazar: Ercan ATAY
04/04/2020
Yorum Sayısı: 0

COVID-19 varken sağlık sektörü dijital pazarlama yapmalı mı?

Öncelikle COVID-19 ile ilgili geçenlerde paylaşım yapmıştım. Dua ve temennilerimi o yazımda iletmiştim. Beni tanımayanlar için ise şuraya bir bağlantı linki bırakıp hemen konuya geçiyorum. Bu konuyu yazma gereği duymamın sebebi bir çok sağlık sektöründeki önde gelen kişi ve kurumlardan bana bu dönemde ne yapmalıyım ve tepki alır mıyım gibi sorular gelmeye başlamıştı. Malum örneğin güzellik salonları, berberler gibi bir çok işyeri kapatıldı ve kliniklere de artık karantinadan dolayı insanlar sorunlarının çözümü için ya gitmiyor ya da randevu almıyor. Bu anlamda sağlık sektörü işverenleri masrafları kısıyor veya tamamen dijital pazarlamayı askıya alıyor. Aslında bu onlar için bir fırsat. Nasıl mı?

Dijital Pazarlama Tek Bir Kanaldan Oluşmaz!

Dijital pazarlama sadece Google ve Facebook reklamlarından oluşmuyor veya sosyal medyada yapmış olduğunuz video, resimli paylaşımlardan da oluşmamaktadır. Kimi dijital pazarlama kanalları kısa vadede hemen sonuç getirirken kimi dijital pazarlama kanalları uzun vadeli strateji temelinde olabilmektedir. Bunlardan birisi SEO’dur. Arama motoru optimizasyonu artık günümüzün vazgeçilmez trendlerinden birisidir. Peki mevcut site ve sitelerinizi bu karantina döneminde neden SEO çalışmaları yapmalısınız?

SEO ile Geleceğe Yatırım Yapın!

2019 F1 Brazilian Grand Prix
Ben SEO’yu bir Grand Prix Yarışlarına benzetiyorum. Meşhur Formula 1 yarışı gibi düşünebilirsiniz. Bugüne kadar hep ertelediğiniz ve bir türlü zaman bulamadığınız bu kanala neden bu karantina döneminde yatırım yapmanızı anlatacağım. Öncelikle bildiğiniz üzere sağlık sektöründe uzun dönemdir yoğun bir rekabet söz konusu. Bir hastaneler grubunun onlarca sitesi olabiliyor ve yoğun bir SEO bütçesi olabiliyor. Yeni çıkan bir sağlık işvereni bu zorlu yarışa çok geriden başlıyor ve bu kadar yoğun bütçe ayıramadığı için ve pekte zamanı olmadığı için içerikte üretemiyordu. Haliyle bu yarışa hem geriden başlıyordu hem de yarışa katıldığı aracı (sitesi) mevcut yarıştaki diğer araçlar kadar çeşitli metrik değerlere sahip değildi. (Domain Otorite Puanı, Sayfa Otorite Puanı ve arama motorlarının dikkat ettiği diğer 200 değer)
COVID-19 Yarışta Geri Kalanlar için Bir Fırsat!

Şunu duyar gibiyim. Örneğin millet botoksu mu düşünecek şimdi, ben botoks ile ilgili paylaşım yapamam, bu karantina döneminde üroloji ile ilgili paylaşım yapamam veya şu estetik veya saç ekimi ile ilgili paylaşım yapamam gibi bir sürü sektörden sorular veya çekinceler gelebiliyor. Evet, toplumsal hassasiyeti gözardı etmemek gerekiyor fakat bunu KENDİ PLATFORMLARINIZ DA PAYLAŞIM YAPMADAN DA KENDİNİZE KATMA DEĞER KATABİLİRSİNİZ. Bu da SEO çalışmaları yaparak.

Şu an yapacağınız SEO çalışmaları sektör ve rekabete paralel olarak 6 ay veya 12 ay sonra meyvesini gösterecektir. Üstelik bizim gibi bir kıdemli seo uzmanlarının en çok ihtiyacı olan şey İÇERİK. Bizler içeriklerin konuyu bilen birisi tarafından oluşturulması taraftarıyız. Normalde örneğin bir hekimin veya klinikte kilerin, hastanenin bu yönde vakti olmuyordu. Fakat şu an mesela aciller hariç serbest çalışan kliniklerin ve hekimlerin vakitleri olmaya başladı. Bu anlamda hepsine SEO’ya yatırım yapmaları konusunda telkinlerde bulunuyoruz. Sonuçta bu karantina ömür boyu olmayacağından, belirli bir süre sonra kalktığında Google ve diğer arama motoru sıralamalarında işler açıldığında hem kaybedilen zamanı telafi edeceksiniz hem de daha rekabetçi piyasa koşullarında bir sonraki sene için pazarlama bütçesini organik sonuçlardan gelen yatırım dönüşümü ile planlayacaksınız.

Sağlık Sektörü SEO’da Nereden Başlamalı?
 

Sağlık sektöründeki işverenler ve kişiler öncelikle bir sağlık ve medikal sektörde yaklaşık 10 senelik tecrübe ile şunları öneriyorum.

  • Öncelikle mevcut sitelerinizi elden geçirin.
  • Sitelerinizi hızlandırın, mobil uyumlu hale getirin.
  • Mevcut içeriklerinizi anlaşılır, kolay ve site içi seo kurallarına uygun hale getirin.
  • Görselleriniz estetik uyumlu hale gelecek şekilde yeniden yapılandırın.
  • Önceliklerinizi belirleyin. Size 6 ay ve 1 sene sonra trend olacak veya o kelimede ilk sayfada olduğunuz da yatırım getirinizi karşılayacak hizmet ve ürünlerinizi sıralayın.
  • Sıraladığınız bu ürün ve hizmetleri de kendi içerisinde önceliklendirin.
  • Sonrasında acil eylem planınızı çıkarın. 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 12 ay olacak şekilde ay ay SEO için ne tür yatırımlar yapacağınızı ve ne tür aksiyonlar alacağınızı belirleyin.
  • 2 çeşit rakiplerinizi çıkarın. Bunlardan birincileri kısa vadede arama sonuçlarında onlardan daha iyi konumda olmasını istediğiniz rakipler ve uzun vadede (6 ay ile 12 ay) onlardan daha iyi konumda olmasını istediğiniz rakipler.
  • Bu rakipler doğrultusunda belirlediğiniz acil eylem planındaki yatırım getirisi hizmet ve ürünlerinizin günümüzdeki durumunu bir excele dökün. Örneğin A kelimesinde ABC markası Google’da 5 nci sırada. B kelimesinde DEF markası Google’da 6 ıncı sırada gibi.
  • Tüm bu dökümleri ve planları çıkardıktan sonra hemen uygulamaya geçin. Rakiplere göre ve mevcut bütçeniz doğrultusunda, iş önceliğinize göre sırayla Site Dışı SEO dediğimiz backlink, video çalışmaları, tanıtım yazıları, forum gibi çalışmalara başlayın.
  • Finalde tüm çalışmaları günlük olarak ölçümlerini çeşitli araçlar ve siteler vasıtası ile takip edin. Serpfox sitesini öneririm. 10 adet anahtar kelime sıralamasını ücretsiz olarak takip edebilirsiniz. Orta sınıf bir şey arıyorsanız AntRanks, daha kaliteli bir platform arıyorsanız SeoMonitor, Semrush gibi siteler sizlere yardımcı olacaktır.

Tüm bu çalışmaları önerim bir uzman dahilinde danışmanlık alarak süreci planlı olarak koordine edebilirsiniz. Detaylı sorularınız ve danışmanık için benimle Linkedin ile iletişime geçebilirsiniz. https://www.linkedin.com/in/ercanatay/

Bu yazı www.ercanatay.com sitesi tarafından yazılmıştır. İzinsiz kopyalanamaz.


Şu an buradasınız:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif & Danışmanlık

Danışmanlık ve projelerle ilgili
kendisine şuradan ulaşabilirsiniz.✌️